Järvenpään Shukokai Karate ry on perustettu tammikuussa 1993. Seuran päävalmentajana toimi vuoteen 2005 asti Sensei Volle Panschin (4.dan). Seuramme nuoresta iästä huolimatta, on sen jäsenmäärä kasvanut kiitettävästi joka vuosi, joka on osoitus hyvin hoidetusta valmennus- ja seuratyöstä. 

Seuramme jäsenet jakautuvat laajaan ikäskaalaan. Nuorin seuramme jäsen on viisi vuotta, kun taas vanhin on yli 70-vuotias. Karatekilpailuissa Järvenpääläiset Shukokai karatekat ovat menestyneet hyvin niin kansallisissa kuin kansainvälisissä kilpailuissa.

Seuran syntyhistoria

Vuonna 1990 erään keskustelun aikana, jota kävin Suomen Shukokain päävalmentajan Shihan Yrjö Pursiaisen (7.dan) kanssa, hän kysyi minulta: "Mikä on sinun tavoitteesi Karatessa?" johon vastasin: "oman seuran perustaminen Järvenpäähän". En muista miten Shihan Pursiainen kommentoi vastaustani, mutta muistan että hän hymyili salaperäisesti.

Muutin työni perässä Tammisaareen vuonna 1989, jonne oli muuttanut samoihin aikoihin Lappeenrannasta Ossi Rautio (3.dan). Olin koko ajan harrastanut urheilua muodossa jos toisessa ja kamppailulajit olivat aina kiinnostaneet minua. Kun Ossi aloitti syksyllä 1989 Tammisaaren Shukokain 1.alkeiskurssin, päätin mennä mukaan katsomaan mitä se karate oikein on. Pian huomasin, että karate on muutakin kuin vain pelkkää fyysistä harjoittelua. Tosin alussa karate oli osaltani suurimmaksi osaksi fyysistä harjoittelua. Tuohon aikaan ei Ossilla eikä minulla ollut perhettä, joten harjoittelimme noin 2 vuotta viikon jokaisena päivänä (usein kaksi kertaa päivässä ja useimmiten vain kahdestaan). Tuosta ajasta ja paljon muustakin olen erittäin kiitollinen Ossi Rautiolle.

Vuonna 1992 lähdin Helsinkiin jatkamaan opintojani. Tuona aikana harjoittelin reilun vuoden Sensei Jouko Koskisen (7.dan) opastuksella Helsingin Shukokaissa, jossa sain myös arvokasta kokemusta ja opastusta karaten valmentamisesta. Tuosta ajasta lähtien Järvenpään Shukokai on tehnyt tiivistä yhteistyötä muiden pääkaupunkiseudun seurojen kanssa.

Tammikuun 1.päivänä vuonna 1993 lähetin yhdistysrekisteriin paperit Järvenpään Shukokai Karate ry:n perustamisesta ja seuran ensimmäinen alkeiskurssi alkoi saman vuoden syyskuussa. Samalla alkoi tiivis automatkailu välillä Helsinki-Järvenpää, sillä muutin Järvenpäähän vasta vuonna 1995.

Alusta alkaen olemme pääsääntöisesti harjoitelleet Oinaskadun koululla. Aluksi meillä oli vain kaksi harjoitus kertaa viikossa (3 tuntia kerrallaan). Seuran kasvamisen myötä ovat harjoituskerrat ja tuntimäärät kasvaneet. Ensimmäiseltä alkeiskurssilta on vielä mukana mm. Esko Jalonen (3.dan) ja Reino Dahl (2.dan). vuonna 1997 seuraan saatiin 1. oma musta vyö jonka sai Timppa Seppälä.

Vuonna 2005 Sensei Vollen jättäessä päävalmentajan tehtävät työn niin vaatiessa, otti Sensei Esko Jalonen tehtävän vastaan. Sensei Esko puolestaan antoi päävalmentajan tehtävät vuonna 2007 Sensei Esa Surakalle (3.dan). Sensei Esa puolestaan hoiti seuran päävalmentajan tehtäviä ansiokkaasti aina vuoteen 2011 asti, jolloin niin ikään työkiireiden takia tehtävä siirtyi tämänhetkiselle päävalmentajalle Sensei Jukka Tuhkaselle (3.dan).

Suurimpia muutoksia seuran harjoittelussa on viimevuosina ollut nappularyhmän (5.-6.vuotiaat) aloittaminen syksyllä 2012. Myös alkeiskurssien määrä on vakiintunut kahteen kurssiin / vuosi. Olemme panostaneet perheiden yhteiseen mahdollisuuteen harjoitella hienoa lajia samoissa harjoituksissa. Seura onkin aktiivisella toiminnallaan saanut kiitettävästi pidettyä harrastajamääränsä hyvänä, huolimatta Järvenpäässä vallitsevasta runsaasta tarjonnasta eri kamppailulajeista.

Seurassa toimii tällä hetkellä Sensei Jukan lisäksi 8 mustavöistä aktiivivalmentajaa, jotka jakavat valmennusvastuuta kahdeksan viikoittaisen valmennusvuoron kesken. Lisäksi seuramme kouluttaa omia tulevia valmentajia ns. apuvalmentajan tehtävissä. Nuoremmat apuvalmentajat aloittavat kerran viikossa harjoittelevan nappularyhmän kanssa jonkun kokeneemman valmentajan ohjauksessa.

Valmentajat käyvät säännöllisesti Shukokai Karate -liiton leireillä ja valmentajien leireillä kehittämässä omaa osaamistaan. Myös muut seuran jäsenet ottavat säännöllisesti liiton leireihin osaa. Järvenpään seuralla on ollut vakiintunut kunnia saada järjestää aina syksyn ensimmäinen valtakunnallinen leiri, jonne ottaa osaa normaalisti toista sataa Shukokai karatekaa ympäri Suomea.

Seuran aktiiviset jäsenet ovat ottaneet säännöllisesti osaa, niin kansallisiin kuin kansainvälisiin kilpailuihin saaden aika ajoin hyviäkin saavutuksia aina MM-kilpailuja myöten. Näistä saavutuksista erityisesti mainittakoon Karri Karman EM-Hopea 2003 sekä Heidi Suotsalon ja Reijo Kajauksen MM-pronssit vuodelta 2012 ja viimeisimpänä Teea Kainulaisen MM-kulta 2016 nuorten kadettien kumitesta.

Alkuperäinen teksti Volle Panschin. 

Muokattu ja jatkettu Kimmo Tiainen

©2019 KARATE - Suomen Shukokai Karateliitto: Espoo, Hamina, Helsinki, Imatra, Järvenpää, Kotka, Lappeenranta, Laukaa, Oulu, Porvoo, Savitaipale, Savonlinna, Suomenniemi, Tammisaari ja Vantaa - (tekninen toteutus www.tulilla.fi)