Seuran esittely

Kotkassa karaten harrastaminen aloitettiin syyskuussa 1977 Kotkan Judoseuran alaisuudessa. Harrastajamäärän kasvaessa alkoivat paineet olla oman seuran perustamiseen  riittävät.

Alussa harjoiteltiin Wadoryu-tyylisuunnan tavalla kunnes Shihan Yrjö Pursiainen 7. dan vieraili Kotkassa esitellen omaksumaansa shukokai-tyyliä, johon hän oli useilla Englantiin suuntautuneella matkoillaan tutustunut. Seura päätettiin perustaa ja perustamisasiakirja allekirjoitettiin 3.8.1979. Sen allekirjoittivat Ilpo Rautio, Markku Luukka ja Markku Moisio.

Shukokai-tyyli jäi lähtemättömästi Kotkaan  jo vuonna 1979, jolloin Shihan Pursiainen pyysi Shihan Eddie Danielsin valmentamaan Suomeen ja Kotkaan. Kotkassa pidettiin silloin myös kansallinen leiri

Peruskurssi 1980 pidettiin keväällä ja syksyllä, silloin valmentajina toimivat Ilpo Rautio,Ari Kosonen ja Pekka Autio keväällä. Syksyllä kurssia valmensi Ilpo Rautio, Markku Luukka ja Juha Hyvärinen. Tänä vuonna kurssilaisia oli yhteensä 116.

Seuran hallinnosta vastasivat:

Puheenjohtajana Ilpo Rautio, varapuheenjohtajana Juha Hyvärinen, sihteerinä Juha Hyvärinen, taloudenhoitaja Markku Luukka, jäsen Pertti Metso ja jäsen Ari Kosonen.

Harjoituksia pidettiin Hovinsaaren koululla, Rauhalan koululla, Katariinan koululla ja Karhuvuoren judosalissa. Harjoiteltiin jo tuolloin joka päivä 1.5 tuntia, mistä todettiin että se oli vähäistä.

Tähän aikaan leirejä oli 3 kpl viikon kestäviä ja viikonloppuleirejä Pajulahdessa 3 kpl.

Tuolloin Sensei Shigeru Kimura 8 dan oli valmentamassa suomessa kaikki viikon kestävät leirit apunaan TUL:n päävalmentaja Yrjö Pursiainen 3 dan. Kotkalaiset leireilivät tuolloin ahkerasti ja yleensä kyydit hoidettiin linja-autolla. 


Yhdistys rekisteröitiin 2.8.1982. Perustajajäseniä olivat tuolloin mm. Ilpo Rautio, Markku Luukka, Juha Hyvärinen, Pertti Metso, Pekka Autio, Ari Kosonen, Jari Husu, Antti Paatero, Jussi Hietala ja Kari 'Uuno' Aalto.


Harrastajamäärä kasvoi nopeasti, mistä seurasi huima määrä kilpailumenestystä, niin Suomessa kuin maailmallakin. Shihan Pursiainen kävi Espoosta käsin kerran viikossa valmentamassa Kotkalaisia. Hän varmisti omalla valmennuksellaan Kotkan Shukokai ry:lle useita MM, EM ja SM-mitaleita, sekä antoi Kotkan pojille ja tytöille paikan maailman huipulle kilpailemaan.

Menestyneitä kilpailijoita Kotkasta ovat mm. Jorma Uhtakari, Ari Tampio, Jarmo Sakko, Jari Husu, Satu Tiittanen, Jouko Koponen, Eki Luukka, Harri Kuismin, Niina Sipari ja Mika Huuhtanen. Useimmat heistä ovat moninkertaisia maailmanmestareita.

Jorma Uhtakari ja Jarmo Sakko olivat vuoden yhdysvalloissa sensei Shigeru Kimuran utci-desinä.

Seuran päävalmentajana on toiminut vuodesta 2000 Sensei Kari Aalto. Kotkan Shukokai ry täytti 30 vuotta vuonna 2009. Suomen Shukokai Karateliitto myönsi Sensei Uunolle liiton kultaisen ansiomerkin toiminnastaan karaten parissa.

Tänä päivänä uusi sukupolvi on ottanut paikkansa kotkalaisen shukokain maailmassa.

Kotkaan on saatu monta lupaavaa nuorta, jotka ovat jo saavuttaneet useita SM, EM ja MM mitaleita. Opetusministeriö on huomioinut Kotkalaisten saavutukset myöntäen Liikunnan ja urheilun ansiomitalin kultaisin ristein Kotkalaisten päävalmentajalle Sensei Kari 'Uuno' Aallolle.

©2019 KARATE - Suomen Shukokai Karateliitto: Espoo, Hamina, Helsinki, Imatra, Järvenpää, Kotka, Lappeenranta, Laukaa, Oulu, Porvoo, Savitaipale, Savonlinna, Suomenniemi, Tammisaari ja Vantaa - (tekninen toteutus www.tulilla.fi)